dinsdag 14 juli 2009

De Windvogel levert energie volgens het 'zelfleveringsmodel'

Dick van Elk, voorzitter van de Windvogel, wijst op de gevolgen, die het huidig gebruik van energie mee brengt. In een paar honderd jaar worden de resultaten van een proces, waar de zon en aarde miljoenen jaren aan hebben gewerkt, opgebrand ten koste van de leefbaarheid van de aarde. Windenergie is momenteel de meest rendabele vorm van duurzame energie en kan in een belangrijke mate voorzien in de behoefte van de Nederlandse huishoudens. Met zo’n 1500 grote moderne windturbines kan meer dan de helft hiervan van schonere energie voorzien.

De Windevogel is een in de jaren 80 ontstaan initiatief van een groep mensen in Ouderkerk, die samen middels het plaatsen van een Lagerwey-turbine een begin hebben gemaakt aan de duurzame energieopwekking in Ouderkerk a/d Amstel. Dit heeft geleid tot de tot de bouw van de Amstelvogel, die ca 1300 huishoudens van duurzame energie kan voorzien.

De windvogel is hier niet gestopt en werkt nu bijvoorbeeld met energieleverancier Eneco aan de mogelijkheden om 'zelflevering uit te breiden. In dit zelfleveringsmodel verzamelt de Windvogel leden die een eenmalige bijdrage van 50 euro per aandeel in de koop van een windturbine. In tegenstelling tot bestaande initiatieven krijgt de participant geen rendement uit zijn groene opwekking maar de elektriciteit zelf. Een groot voordeel hiervan is dat op eigen opwekking geen btw en energiebelasting betaald hoeft te worden en dit scheelt als snel 50%.

zie ook de site van de Windvogel



Geen opmerkingen:

Een reactie posten