dinsdag 14 juli 2009

Drastische verhoging energiebelasting op gas door HRe

Plotseling wordt in de 2e kamer gepraat over drastische verhoging van de energiebelasting (EB) op gas. En dat is vreemd, want waarom de lasten voor huishoudens in crisistijd onnodig verzwaren?

Welnu: de HRe (voorheen micro-WKK) komt er aan. Deze moet het gasnet rendabel c.q. het gasverbruik van huishoudens op pijl houden. De HRe kan voor de energie-efficientie zeer nadelig uitpakken. De huidige energiebelastingen versterken dat.

De energiebelasting op elektriciteit is veel hoger dan voor gas (ca 129 euro/MWh tegen ca 19 eur/MWh incl BTW). Hierdoor zou het voor huishoudens met HRe voordelig kunnen worden om zomers de verwarming aan te zetten en de ramen open. De HRe laten branden om louter elektriciteit te maken dus. Dit gebeurt met zo'n laag rendement dat het gasverbruik per MWh elektriciteit wordt verdubbeld, mogelijk zelfs wordt verviervoudigd.

De oplossing zou natuurlijk moeten zijn om het onzinnige en zwaar gesubsidieerde HRe project af te blazen. Maar dat is niet naar de zin van het gaskartel. Derhalve regelt ze drastische verhoging van de EB op gas. De eerste stap van 25% is nog maar een begin, want de EB op gas moet met minstens 100% omhoog om de HRe overeind te houden.

Aanleiding (HFD - 2 juli 2009):

Staatssecretaris Jan Kees de Jager onderzoekt de mogelijkheid om de energiebelasting op aardgas fors te verhogen. Deze verhoging moet langs een andere weg worden teruggegeven aan de belastingbetaler. De verschuiving past in de fiscale vergroening die het kabinet nastreeft.

In de Tweede Kamer bestaat binnen de coalitie verdeeldheid over een eventuele verhoging van de belasting op aardgas. PvdA en ChristenUnie toonden zich daar woensdag tijdens een overleg met De Jager groot voorstander van. Oppositiepartijen SP en GroenLinks juichten een verhoging eveneens toe, terwijl de VVD de maatregel niet op voorhand afwees. Alleen het CDA keerde zich tegen een mogelijke verhoging. In een rekenvoorbeeld werkt de staatssecretaris met een belastingverhoging van 25%, ofwel euro 3,95 per kubieke meter gas. De hogere belasting sluit aan bij het principe dat de vervuiler betaalt. Bovendien moet het tarief consumenten ertoe aanzetten hun woning beter te isoleren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten